Hoppa till sidans innehåll

Maj 2017

25 APR 2017 00:00
Information om vad som händer i Grönahög från Grönahögs IK, Bygdegårdsföreningen, Hembygdsföreningen, Samhällsföreningen, Kyrkan och alla andra i Grönahög.
  • Uppdaterad: 25 APR 2017 21:40

Liten inledare

Aldrig har jag väl känt ett så stort allvar när jag har satt ihop ett nytt Grönahögsblad. Det har kommit in mycket material om många trevliga saker så det är inte det som gör att jag känner något av en oro. Och det är inget som kommer att ske i vår eller sommar. Nej, det kommer att dröja flera år innan det eventuellt kommer att bli en förändring. Det jag tänker på, som säkert många av er förstår, är vindkraft. Vattenfall har nu lämnat in en ansökan om att få etablera en vindkraftspark i Grönahög.   Och om vindkraft kan man tycka olika. Och det kan skapa starka känslor. Tyvärr kan man konstatera att om några år kommer vissa grönahögsbor vara besvikna, mer eller mindre.

- OM vindkraften blir verklighet kommer vissa vara glada för att deras skogsfastighet plötsligt har blivit betydligt lönsammare, samtidigt som andra kommer att vara ledsna för att de tycker att deras livsmiljö har blivit försämrad.

- OM INTE vindkraften blir verklighet kommer vissa vara glada för att man får behålla sin fina livsmiljö orörd medan andra kommer vara besvikna pga grusade förhoppningar om en bättre lönsamhet.

- Sedan finns det ytterligare andra (lyckliga?) som inte bryr sig så mycket om det här.

Vare sig vi vill det eller inte så är vi inne i den här processen nu pga att Vattenfall har lämnat in sin ansökan. I någon eller några månader finns nu möjligheten att diskutera detta och framföra sina synpunkter till politiker, länsstyrelse och Vattenfall. Redan i detta nummer finns en insändare som berör detta. Vad jag personligen tycker är antagligen ingen hemlighet men jag kommer inte att argumentera för mina åsikter i detta forum. Däremot uppmanar jag alla andra som tycker något att skriva några rader.
Det finns en omvittnat god anda i Grönahög. Det jag kan känna en oro för är att nu kommer denna goda stämning och positiva atmosfär utsättas för en rejäl prövning. Den här frågan är svår och det finns inga självklara svar. Jag önskar att vi alla försöker sätta oss in i varandras situation. Om jag vore markägare – skulle jag då ha sagt nej till vindkraft? Eller om jag hade köpt ett hus för att få en tyst och orörd natur inpå knuten – skulle jag då uppskatta att bli omgiven av stora vindkraftverk?  Kan vi skilja på sak och person? Kan vi minnas att den där personen är ju faktiskt fortfarande en trevlig grönahögsbo, fast den inte tycker precis som jag om just vindkraften? Är vi medvetna om detta så underlättar det nog. Jag är övertygad om att vi ska fortsätta att ha en fantastiskt positiv och god stämning! Läs i bladet nu om stort och smått och om exempel på sann grönahögsanda! Om nu bara värmen och våren ville komma också…
 
Lev nu väl i det allt grönare och skönare Grönahög

Anders Uhlin, Nyhagen

Klicka här för att läsa majnumret av Grönahögsbladet som pdf

Skribent: Anders Uhlin

 

Bo Gotting Skogsentreprenad

 

Björnhälsan

 

 

Grönahögs Åkeri AB

 

 

HG Hudvård

 

 

LS Mureri & Kakel

 

 

Malmqvist Rör AB

 

 

Stefan Claesson Elservice AB

 

 

Vegby Bilverkstad

 

Postadress:
Grönahögs IK
Grönahögs IK, Nyarp 114
52396 Grönahög

Besöksadress:
Bygdegården, Nyarp 114
52396 Grönahög

Kontakt:
Tel: 032176059
E-post: gronahogsik@hotmail....

Se all info